Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

5 marca 2018 0 przez Poradnik Przed-Ślubny

Żyj zdrowo z dietą śródziemnomorską

Dieta śródziemnomorska, według dietetyków, jest najzdrowszą wśród wszystkich diet. Może stać się sposobem na życie i być śmiało wdrążana w nasz jadłospis na stałe. Stosując ją dostarczamy organizmowi dużą dawkę owoców, warzyw, ryb, makaronów, owoców morza, kasz oraz pełnoziarnistego chleba. Do codziennych dań dodajemy większą ilość czosnku i cebuli, stosujemy oliwę z oliwek zamiast oleju czy masła, które są pochodzenia zwierzęcego. Z menu wykluczamy wieprzowinę. Jeżeli chcecie pozbyć się zbędnego brzuszka i schudnąć kilka kilogramów należy obowiązkowo jeść 3 posiłki dziennie i 2 dodatkowe. Po przez zmniejszenie ilości tłuszczu, należy spożywać podczas odchudzania nie więcej niż 1200 kcal dziennie.Szczególnie ważne jest to na początku stosowania diety, kiedy przez pierwsze miesiące należy liczyć kalorie.

Dieta śródziemnomorska – zasady odżywiania:

  • dużo warzyw i owoców
  • przynajmniej 7 szklanek wody mineralnej
  • jeden kieliszek wina (obowiązkowo czerwonego)
  • umiarkowana ilość spożywania serów, mleka, nabiału
  • większa ilość jedzenia takich produktów mącznych jak: makaron, ryż, ziemniaki, kasza, pieczywo (pełnoziarniste)
  • nasiona roślin strączkowych np. fasola, groch, soczewica, bób, soja
  • unikanie czerwonego mięsa (wołowina, mięso kacze lub gęsie)
  • często spożywanie drobiu i ryb morskich
  • oliwa z oliwek zamiast oleju i masła
  • znaczne ograniczenie słodyczy i białego pieczywa
  • używanie wielu przypraw m.in. tymianku, szałwii, kminku, oregano, bazylii natomiast ogranicza się ilość soli

Dieta śródziemnomorska

Udostępnij: